Xarxa de Debat Educatiu Interprofessional amb i per a les famílies: un espai educatiu a l’Ametlla
ESTAT DE LA QÜESTIÓ A DIFERENTS NIVELLS I PAÏSOS
Els canvis actuals referits al rol dels adults en relació a la responsabilitat educativa exigeixen una anàlisi acurada, sistemàtica i conjunta per tal de trobar noves formes de consens que eviti la dimissió d’uns i d’altres, i eviti la confrontació davant un interès comú: l’educació dels menors. Prendre consciència de les repercussions que tenen determinades decisions sobre els infants i adolescents ens ajudarà a orientar les accions que es poden dur a terme.
NECESSITATS DETECTADES:
v Una creixent desorientació familiar davant els requeriments dels menors.
v Creixent desorientació en relació a criteris educatius y forma de respondre a les necessitats (físiques i, especialment, psicològiques i formatives) dels menors.
v Una creixent visibilització de models diversos i, a vegades contradictoris, en relació al consum, formes de conducta, relació entre iguals i amb els adults, oci i formació dirigides als menors comportant desorientació familiar.
Per donar resposta a aquestes necessitats en el nostre municipi s’ha creat La Xarxa de Debat Educatiu Interprofessional amb les Famílies, amb una metodologia participativa.
QUÈ ÉS LA XARXA DE DEBAT
És un espai de trobada, de participació, debat i acció educativa, dinamitzat per la Dra. en psicologia Mª Jesús Comellas, de totes aquelles persones que estiguin interessades per temes educatius i que tenen contacte amb infants i adolescents en el seu dia a dia, ja siguin professionals i/o famílies.
OBJECTIUS. QUÈ FEM?
– Fomentar la cohesió del territori, treball en xarxa i transversalitat
– Detectar, compartir i analitzar les necessitats del infants- adolescents i les seves famílies del nostre territori.
– Consensuar una línia educativa de poble: unir el discurs cap a les famílies i d’altres agents educatius
– Recollir i elaborar recursos, planificar i dur a terme activitats perquè arribin a d’altres sectors de la població que no participen directament, per tal de potenciar també la participació ciutadana.
– Editar el material treballat des de el consens perquè sigui un referent.
COM HO FEM?
– És fa una trobada mensual i es recullen les actes-resum que s’envien per e-mail a totes les persones que formin la xarxa hagin assistit o no. Es retornen esmenes i noves propostes per al document al correu de la Xarxa: totseduquem@ametlla.cat
– S’elabora un article mensual al diari Local.
– Es disposa d’un bloc de participació sobre temes educatius on tothom qui vulgui pot col·laborar-hi i participar-hi: https://totseduquem.wordpress.com/.
– Es duen a terme accions sobre el territori en Xarxa o de manera particular des de cada entitat educativa respecte als temes que es treballen (activitats, tallers, xerrades,…) per sensibilitzar a la ciutadania.
– Es prepara una jornada de cloenda al carrer, de totes aquestes accions en la que participen el màxim d’entitats i sectors educatius.
QUI I COM ES PARTICIPA
És un espai obert a tothom; a qualsevol persona que té contacte amb infants i adolescents i tingui ganes de participar, de rebre i compartir el seu saber en educació. La periodicitat, freqüència i les accions concretes a fer, es decideixen en el sí dels diferents grups.
En aquests moments ens troben un cop al mes de 17’30 a 19’30. De cada trobada es fa un resum i s’envia per e-mail als altres grups i també a totes les persones que volen rebre informació fet que afavoreix la visibilitat de tot el que es fa i alhora estimula la continuïtat.
El calendari de trobades per al curs 09-10
CONTACTE:
Qui es vullgui posar en contacte, que ho faci a:
– al correu electrònic de la Xarxa: totseduquem@ametlla.cat
– o bé, a l’Àrea d’Educació: ensenyament@ametlla.org
Tel. 93.8432501 Ext. 107 Fax.93.8432313Ajuntament de L’Ametlla del VallèsPl. Ajuntament, 1 08480 l’Ametlla del Vallès.
ACCIONS QUE S’HAN DUT A TERME durant el curs 06-07:
– Qualsevol entitat, col·lectiu, o persona interessada que ha volgut, ha participat en les trobades que es fan de manera mensual. S’envia un resum de la trobada a tothom. La participació ha anat variant des de les primeres trobades.
– S’ha treballat sobre un tema monogràfic: l’alimentació.
– S’ha elaborat un fulletó divulgatiu sobre els hàbits alimentaris que poden assolir els infants i adolescents, per franges d’edat.
– Cada mes s’ha tret un article al diari de l’Ametlla, sobre els temes que es treballen.
– Taller de cuina familiar: Tots a la Cuina
– Jornada festiva sobre l’alimentació saludable i de presentació de la Xarxa de Debat.
ACCIONS QUE S’HAN DUT A TERME durant el curs 07-08:
– Xerrada principi de curs.
– Una trobada cada més on s’ha treballat sobre el temps de lleure i d’oci. S’han elaborat els quadres sobre: TV, Videojocs, Joc simbòlic, Lectura i Esport. A mitges: joc de taula i joc educatiu.
– Matinal de jocs tradicionals amb el Casal de la Gent Gran.
– Pòster al congrés de la Seu d’Urgell.
– Participació Jornada de Bones Pràctiques Educatives Diputació.
– Pla local de joventut.
– Un escrit al diari mensual fins al març.
ACCIONS QUE S’HAN DUT A TERME durant el curs 08-09:
– Xerrada principi de curs (octubre): “S’esforçen prou els nostres fills i filles” a càrrec de M. Jesús Comellas.
– Una trobada cada més (9 en total) on s’ha treballat sobre el temps de lleure i d’oci: tant en la elaboració i edició de materials com en la preparació d’accions. S’han acabat els quadres sobre el joc educatiu i el de taula i societat i s’han elaborat els quadres sobre les activitats artístiques, a l’aire lliure i el joc tradicional.
– Preparació i edició de la Guia del Temps d’Oci i de Lleure.
– Fira al carrer: JUGUEM!
– Trobada de Municipis amb espais o xarxes de debat educatiu.
– Un escrit mensual al diari local.
CONCLUSIONS:
Creiem que és un enfocament positiu tant pel dinamisme que es genera com per la participació i pluralitat de punts de vista. Les famílies se senten acompanyades i els professionals, amb més cohesió, tenen una implicació major. Així mateix els acords que es van prenent, al ser col·lectius tenen major eficàcia i, si s’escau es rectifiquen en base a les dificultats, inadeqüació o altres elements que s’han introduït en l’anàlisi. La motivació és major i es va construït la idea que l’educació no és sols d’una institució o dues (aquelles que atenen als infants i joves durant més temps i més hores) sinó que és de la comunitat, la que és la responsable de donar respostes educatives als futurs ciutadans i ciutadanes.
[…] La relevància del paper dels pediàtres en l’àmbit educatiu tampoc és nou. La Xarxa de debat educatiu amb i per a les famílies, és una iniciativa que ja fa anys que funciona a Catalunya, dinamitzat per la professora Ma. […]
[…] La rellevància del paper dels pediatres en l’àmbit educatiu tampoc és nou. La Xarxa de debat educatiu amb i per a les famílies, és una iniciativa que ja fa anys que funciona a Catalunya, dinamitzat per la professora Ma. […]